Nöro Dikkat ve Amacımız
Bilişsel işlevleri geliştirmek için ülkemizde ve dünyada bir çok rehabilitasyon ve gelişim programı bulunmaktadır. Bütünsel destek sağlayanların yanında belirli alanların gelişimine yönelik programlarda mevcuttur.
Nöro Dikkat, teorik çerçeve kısmında açıklanan zihinsel alanların hemen hemen hepsine doğrudan hitap eder. Mevcut programlar zihinsel gelişim alanlarını kademe kademe daha işlevsel hale getirmeye yöneliktir ki bu çok değerlidir. Nöro Dikkat yönteminde ise bazı programlar planlama, işlem hızı, dikkat, ketleme gibi alanlarda temel rol oynar. Ama bizim için asıl önemli olan beynin kontrol mekanizması sistemidir.
Beyin o anki yazılımıyla mevcut şartlar altında elinden gelenin en iyisini ortaya koymaya çalışır. Kontrol mekanizması ise bu alt sistemlerin optimal halde çalışmasını sağlayan üst sistemdir ve Nöro Dikkat’in asıl odaklandığı alan bu ana sistemdir.
Materyaller ve hareket temelli uygulamalar zihinsel işlevlerde fayda ve amacımız için alt yapıyı oluşturur. Aynı şekilde bazı yazılımların yapılandırma kısmında (kişiden kişiye değişmekle birlikte) ilk 3’te 1 veya 4’te 1’lik (gün olarak düşünün) bölümü bu işlevi içerir.
Sonraki aşamada olumlu bakış açısı ve gayret göstererek kademe kademe kademe yapmakta zorlandığı alana geçilir. Burada mentörlük desteğimizle kursiyerin kendisini pozitif ruh hali ile zorlamasını ister ve bu yönde destekleriz.
Programları rahat bir şekilde yapabilen sen nasıl olurdu ? ! Kendini bu halinle düşünüp hissetmeye izin verebilir misin? gibi sorularla danışanı destekleriz. Programları uygularken kursiyerin bedenini dik ve rahat pozisyonda olmasını sağlayın. Önemli olanın pozitif bir tavırla gayret göstermesi olduğunu her seansta hatırlatın. Bu aşamada egzersizleri gülümseyerek uygulamaları faydalarını ziyadesiyle artırır.
İnsan zihninin en önemli işlevi kendini korumasıdır. Egzersizleri uygularken (mevcut zihinsel yazılımını güncellerken) gülümsemek ve olumlu gayret göstermek sisteme güvendesin, her şey yolunda mesajı verir. Bu sayede öğrenme blokajlarına maruz kalmadan gelişim süreci yönetilmiş olur.
Yapmaya zorlandığı alanda bir süre sonra ‘yapabiliyorum’ anları oluşmaya başlar. Bu anlar aynı zamanda daha sonraki gelişim evreleri için temel vazifesi görür.
Süreç içerinde bireyin zihni daha net hale gelir. Kendiliğinden daha iradeli tavırla hayatını yönetmeye başlar. Önceliklerini belirleyip uygulayabilir hale gelir. Karar alma mekanizması çok daha sağlıklı çalışır. Uykuları hem daha düzenli olur hem derin uyku fazlarına geçebildiği için sabahları daha dinç uyanır. En sık alacağınız geri bildirimlerden bir tanesi ‘hocam uykularım düzeldi, çok daha dinç uyanıyorum’ olacaktır. 😊
Her insan biriciktir. Programınızı uygularken bireyin gelişim hızına ve yoluna saygı duyarak ilerleyin. Kimi kursiyer kademe kademe ilerler. Kimisi ise biraz ilerler bir vakit sabit gibi görünür ama bu süreçte bilişsel rezervleri dolmaya devam eder ve bir anda sıçrama yaparak ilerler. Süreç içerisinde bu hallerin bir çok versiyonu ile karşılaşıyor olacaksınız. Bizlerin vazifesi danışanımızı sürecine saygı duyarak motive bir şekilde yolda tutmaktır.
Yüksel bilişsel işlevlerin çoğunun merkezi prefrontal kortekstir. Yönetici dikkat, mantıksal karar verme, sabırlı olma, uzun vadeli düşünme, planlama, irade ve karar alma yetilerimizin çıkış noktasıdır.
Programları uygulayarak süreç ilerleyip akış haline geçme durumuna ulaşınca beynimizin bu kısmı kapanır. Bu halin terim anlamı “geçici hipofrontalite”dir. Bu halde beynimizi daha çok değil daha az kullanırız.
Bu duruma geçtikçe ve aşırı odaklanmış dikkat ihtiyacımız arttıkça, daha yavaş ve pahalı-enerji olan dışsal sistem yani bilinçli işleme, bilinçaltı ve içsel sistemin çok daha hızlı ve verimli işlemesiyle yer değiştirir. Nörobilimci Arne Dietrich bu durumu “Bu, başka bir verimlilik takası” şeklinde ifade ediyor. Genellikle daha yüksek bilişsel işlevler için kullanılan enerjiyi daha yüksek dikkat ve farkındalıkla takas ediyoruz. İşte bu aşamada o ana kadar varlığından bile haberdar olmadığımız bilinçaltı-dışı öğrenme kaynakları aktive oluyor. Nöro Dikkat’in amacı bireyi bu seviyeye ve belki de tanımlamakta dahi zorlanacağı daha öte seviyelere ulaştırmaktır!
0 comments